Avbrott Fredag 30/9 10:00-11:00

Efter uppgraderingen har Telia upptäckt ett fel i en av switcharna som gör att dom måste konfigurera om denna för att det skall fungera som det är tänkt.

Detta kommer att ske Fredagen den 30/9 kl 10:00 – 11:00 och gäller följande adresser:

Ametistvägen 1 – 9
Diamantvägen 1 – 16
Safirvägen 1 – 26

Om ni är hemma vid denna tiden och det inte fungerar kl 11:00 så behöver ni starta om er utrustning. Det kommer att fungera med automatik men det kan ta längre tid innan allt fungerar korrekt utan omstart.

Sämre räckvidd på trådlöst

Vi har fått besked om att det upplevs som sämre räckvidd på nya routrarna. Vi har vidtalat Telia om detta och för tillfället så är det bara dessa som finns. Dessa routrar är samma som Telia skickar till alla sina kunder i hela Sverige så det är inget som vi har valt.

Tipset vi har fått att prova är att byta kanal på det trådlösa då det kan vara så att ni ligger på samma kanal som grannarna. I länken nedan beskrivs hur man går tillväga för att prova detta.

https://www.telia.se/privat/support/info/byt-sandningskanal-tg799vac?p=tradlos-router

Det är helt ok att sätta tillbaka den gamla routern eller köpa sig en bättre själv om man så önskar. Det är ganska stor skillnad i räckvidd på olika trådlösa routrar och man brukar få vad man betalar för. Den som Telia skickar ut är inte av någon toppkvalitet.

Självklart så försöker vi få Telia att göra något åt problemet men så länge där finns trådlöst så har dom uppfyllt sina åtagande. Det finns inga regler för hur långt det ska nå.

Man kan även läsa på följande länk om andra sätt att förbättra hastighet och räckvidd.

https://www.telia.se/privat/support/wifi-guiden

När det gäller hastighet så kan man testa detta med www.bredbandskollen.se. Tänk bara på att en rättvis test måste utföras från en dator som är kopplad med sladd till routern. När man mäter över det trådlösa så delar alla enheter som är inkopplade på det trådlösa nätverket och får på det viset ganska mycket lägre hastighet än vad en dator med nätverkskabel får.

 

 

Problem efter switch byte

Som ni alla fått info om så har vi idag bytt våra switchar i boden. Detta skulle inte innebära några problem men som många märkt så fungerade inte tv kanalerna efter bytet. Även internet kan ha strulat för vissa personer.

Vi fick info om att det kunde uppstå problem om man hade kvar den gamla routern, men i och med att vi fått nya så skulle det inte vara några problem. Men det var det visst.

Fördelen är att det räcker med att trycka på resetknappen på routern och ev. starta om digitalboxen så ska allt fungera igen. Skulle inte detta hjälpa så får vi ber er att ringa Telia för support. 90200

Vi skickade ut info om detta till alla registrerade mail adresser samt sms till dom telefonnummer som vi har i vårt register. Har ni inte fått denna information så vänliga kontakta oss för att uppdatera er information i registerna.

 

 

Installation av ny utrustning

Telia & Eriksson har nu påbörjat arbetet med att byta ut vår utrustning och vi hoppas att alla har fått en lapp med datum och klockslag för utbytet.

Bytet tar en liten stund per hus då fiberkonvertern och Smartboxen (Routern) skall bytas ut och funktionsprovas innan dom lämnar. Det skall alltså inte vara något längre avbrott mer än precis under bytet.

När dom sedan byter vår utrustning i boden kan det var ytterligare något avbrott men inget som skall störa under längre tid.

Om det inte fungerar med dom som gör installationen så skicka gärna ett mail till oss med problemet. Glöm inte namn, adress, telefonnummer.

Mvh Styrelsen

Nytt avtal med Telia

Styrelsen har efter diskussioner med Telia valt att förlänga avtalet ytterligare 5 år då vi lyckats förhandla fram ett pris som gör att vi inte skall behöva göra några stora förändringar under dessa åren.

Vi kommer att få ny router och fiberkonverter till alla hus då vi går från 50-100/10 Mbit till 100/100 Mbit. Med möjlighet till att uppgradera till 1Gbit om man så önskar genom ett separat avtal med Telia som privatperson.

Vi får behålla Telias stora tv paket i upp till 5 st digitalboxar.

Det som nu också ingår är det som kallas Play+ vilket innebär att man har hela sitt tv utbud på alla skärmar så som mobil och surfplatta när man är ute och reser. Detta måste dock registreras hos Telia genom att man pratar med kundtjänst tel. 90200.

Det nya avtalet kommer trodligt vis att implementeras under tidig höst. Vi har ej fått datum för detta ännu.

Vi önskar alla medlemmar en trevlig sommar.

//Styrelsen