Nya utrustning 2021

Alla medlemmar i föreningen får under v45-46 ny utrustning av Telia. Detta är ett led i vårt nya avtal med Telia.

Det som ni får är

  1. 1st digital tvbox (Standard, Ej inspelningsbar)
  2. 1 st fjärkontroll i tvbox
  3. 1 st router med wifi.

Denna utrustning tillhör fastigheten och ska lämnas till nya ägare den dagen ni väljer att flytta.

Ni som sedan tidigare köpt en inspelningsbar tvbox kan fortsätta använda denna även om ni får en ny tvbox. Den inspelningbara boxen har ni själva köpt av Telia eller den person som ägde fastigheten när vi ingick första avtalet med Telia. Den nya boxen ersätter inte denna.

Ni kan välja att lägga den nya tvboxen på hyllan och inte använda den eller använda den till en andra tv. Oavsett så ska den finnas i fastighetens ägo.

När det gäller router så är det samma sak som med tvboxen, ni väljer själva om ni vill byta men där är det rekommenderat att byta då denna är nyare och troligtvis något säkrare.

Om ni önskar support på hur man kopplar in utrustningen så finns där en broschyr som medföljer samt att det finns en del guider på Telias hemsida, www.telia.se. Det går även att ringa deras kundtjänst.

Vardagar: 08:00-19:00
Lördagar: 10:00-18:00
Söndagar: stängt
Telefonnummer:
90 200

Hitta tv koder hos Telia

  1. Man går till telia.se och loggar in på mina sidor med hjälp av BankId
  2. När man loggat in klickar man på knappen abonnemang i menyn.
  3. Klicka sedan på TV
  4. Sedan klickan man på koder i den menyn som kommer fram.
  5. Där ser man koden till sitt huvudabonnemang samt om man valt till tvilling abonnemang.
  6. Det finns även en kod som tillhör fastigheten som inte syns hos Telia. Den börjar på 999….. och om man saknar denna så kan man få den genom kontakta styrelsen. Kräver dock att man legitimerar sig för att få ut denna kod alternativ att vi skickar den till en adress där vi är säkra på att det är rätt mottagare.

Sämre räckvidd på trådlöst

Vi har fått besked om att det upplevs som sämre räckvidd på nya routrarna. Vi har vidtalat Telia om detta och för tillfället så är det bara dessa som finns. Dessa routrar är samma som Telia skickar till alla sina kunder i hela Sverige så det är inget som vi har valt.

Tipset vi har fått att prova är att byta kanal på det trådlösa då det kan vara så att ni ligger på samma kanal som grannarna. I länken nedan beskrivs hur man går tillväga för att prova detta.

https://www.telia.se/privat/support/info/byt-sandningskanal-tg799vac?p=tradlos-router

Det är helt ok att sätta tillbaka den gamla routern eller köpa sig en bättre själv om man så önskar. Det är ganska stor skillnad i räckvidd på olika trådlösa routrar och man brukar få vad man betalar för. Den som Telia skickar ut är inte av någon toppkvalitet.

Självklart så försöker vi få Telia att göra något åt problemet men så länge där finns trådlöst så har dom uppfyllt sina åtagande. Det finns inga regler för hur långt det ska nå.

Man kan även läsa på följande länk om andra sätt att förbättra hastighet och räckvidd.

https://www.telia.se/privat/support/wifi-guiden

När det gäller hastighet så kan man testa detta med www.bredbandskollen.se. Tänk bara på att en rättvis test måste utföras från en dator som är kopplad med sladd till routern. När man mäter över det trådlösa så delar alla enheter som är inkopplade på det trådlösa nätverket och får på det viset ganska mycket lägre hastighet än vad en dator med nätverkskabel får.